Космическият смисъл на българската шевица

Днес ще си говорим за българската шевица. Защо точно днес ли? Защото тя не е символ от миналото. Тя е в нашето настояще и бъдеще. Тя може да е с нас всеки ден. Да се превърне в част от ежедневието ни. Така, както е била за нашите предци.

Българската шевица не е просто орнамент или украса по дрехата. Тя е много повече от това. Част от нашата култура и история. Кодирана енергия, която крие в себе си послание. Много хора носят амулети и талисмани. Неща, които да ги пазят. Червени конци, сини очи. Камъни с различна енергия. Те не са просто част от бижута. Те са част от самите нас. Защото ние вярваме в тях и в тяхната сила.

За нас българите, силата да ни пази има избродираната шевица върху бяла риза. Освен, че изглежда много красиво, тя крие свое тайнство. Тайнство, пренесено през вековете до ден днешен.

Силата на българската шевица е далеч по-голяма от тази на всеки талисман. Нейната енергия е закодирана дълбоко в символите. Шевицата не е набор от прозиволни форми и цветове. Техният избор, подредба и мястото, на което са избродирани имат значение. Те са нашата самоличност.

Днес все по-често ще срещнем шевиците извън народните носии. Модерни и по-дръзки отвсякога – младо поколение дизайнери вдъхва нов живот на шевиците и ги прави достъпни в нашето ежедневие. От дрехи до бижута, шалове и най-различни аксесоари – днес шевиците са точно толкова модерни, колкото са били и за нашите пра пра (няколко пъти пра) родители.

Всъщност шевиците са толкова популярни, че световноизвестни марки като Valentino създадоха невероятно красиви (и скъпи) колекции благодарение на тях. Едни от най-големите имена в световната модна индустрия като френската дизайнерка Изабел Маран, известна със своя бохемски стил, запечатаха шевиците в различни дрехи – някои подобни на произведение на изкуството, други изцяло насочени към всекидневното усещане за стил и комфорт. Дрехи, вдъхновени от историята. Дрехи, които носят духа на традицията и все пак са изцяло в крак с времето си.А най-хубавото е, че всички ние можем да пренесем този дух в ежедневието си. Шевицата ни обединява – всички нас, като един народ. Като жители на планетата Земя. Макар и в различните краища на България да са популярни различни мотиви и форми, всички ние сме свързани от българската шевица. Нейното тайнство и енергия и до днес остават донякъде загадка. Космическа ли е шевицата? Как иначе бихме могли да си обясним нейната красота, прецизният замисъл?

Източник: http://uspelite.bg

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart