Черен кимион – лек за всичко

Наричан още благословено семе, черният кимион има репутацията на „лек за всички болести с изключение на смъртта.“ Въпреки че използването му и като билка и като лекарство датира от много векове, днес тепърва преоткриваме лечебните му възможности…

Редно е да не объркваме черния кимион с обикновената подправка кимион, която ползваме в ежедневието. Билката прилича по-скоро на лековито растение-цвете с изключително красиви цветове. 

Смята се, че корените на Nigella тръгват от Югозападна Азия, но днес се среща и в Северна Африка, Арабския полуостров и Средиземно може. Черният кимион не е претенциозно растение и обича пропускливите почви, топлината и добре почистените от плевели места. За да се приготви масло, се използват студено пресовани семена, които са набрани след напълното им узряване през късна есен. Самото масло не е с черен цвят, а е светлокафяво. То има много приятен аромат и може да се приема вътрешно и външно. Масажите с масло от черен кимион действат тонизиращо, премахват нервното напрежение, успокояват болките в ставите, борят безсънието, подобряват кръвообращението, понижават кръвното и други. След намазване с лечебното масло кожата се овлажнява и става мека на допир, а бъчките се заличават. Честата употреба подхранва, заздравява и забавя стареенето на кожата.

Маслото от черен кимион е ефективно при заличаване на бръчки, косопад, стимулиране растежа на косата, при лишеи, гъбички, псориазис и редица кожни проблеми. В същото време облекчава симптомите при преумора, главоболие, нервни разстройства, кашлица, различни възпаления, различни възпаления, проблеми с очите и кръвното и редица други…

Научните изследвания на свойствата на Nigella Sativa водят до следните резултати за ефективността на билката: обезболяващо, антибактериално, противовъзпалително, алтихолинергично, против язва, антигъбично, антихипертензивно, спазмалогично, антиоксидантно, антивирусно, антидиабетно, хипатопротективно, ренопротективно и други уникални действия! Научно потвърдено е, че семената на черния кимион действат като: аналгетик (обезболяващо), антибактериално, противовъзпалително, антигъбично, антитуморно, антиоксидантно, антивирусно, при лечение на диабет тип 2, при астма, ниско кръвно налягане, предотвратяване на епилептични припадъци и още много други.

Продуктите на Народно биле с уникалната съставка черен кимион:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart