Жълтият кантарион – лек в нашите ръце

Жълтият кантарион е многогодишно тревисто растение, силно разклонено, голо, високо 30-100 см. Листата са срещуположни, без дръжки, овално елипсовидни, дълги 1-3 см. Цветовете са жълти, събрани на върха на стъблото в съцветие – метлица. Тичинките са много, сраснали в основата си в 3 снопчета. Плодът е тригнездна кутийка. Цъфти май – септември.
 

Разпространение:
Расте из цялата страна по тревисти места, из храсталаците и сечищата и из нивите. У нас се срещат около 22 вида жълт кантарион.
 

Употребяема част: Надземната част се събира в началото или през времето на цъфтенето чрез отрязване на облистените стъбла с цветовете и пъпките на около 20см от върха. Не трябва да се събират прецъфтели стръкове.
 

Лечебно действие: противовъзпалително, противомикробно, подчертан кръвоспиращ ефект, адстрингентно, ранозаздравяващо и противоязвено действие, тонизиране на нервната система, подобряване на оросяването на сърдечния мускул, засилване на сърдечната дейност, повишаване на артериалното налягане, диуретичен ефект.
 

Приложения:
• възпалителни заболявания на храносмилателни органи
• смущения в храносмилането – язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника
• остри и хронични гастрити, ентероколити, парене, лошо храносмилане, диария
• при изгаряния, замърсени гнойни и бавно зарастващи рани по кожата и лигавицата
• при болни с депресия, възпаление на седалищния нерв, неврологични страдания, при изтощение след тежко боледуване. Билката подобрява общото състояние на болния, теглото се увеличава, напрежението, безсилието и страхът изчезват. Успокояващото действие се засилва при комбинирането й с хмел.
 

Начин на употреба: Съществуват различни предписания за приготвяне на запарки и отвари от билката. Вътрешно тя се приема най-често като запарка, приготвена от една супена лъжица ситно счукана билка на 250 г вода. След като ври 10—15 минути, запарката се прецежда и след изстиване се изпива за 1 денонощие. За лечение на язвената болест у нас се използува и запарка от 1 супена лъжица билка на 1 л вода, която се пие вместо вода за 1 денонощие.
 

Приготвяне на маслен извлек: 100г  билка, се накисва в 500 г зехтини се поставя в продължение на 10 дни на светло (може и на слънце). От извлека се взема по 2 чаени лъжички сутрин, на обед и вечер преди хранене.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart