Здрави бъбреци и черен дроб

Черният дроб е най-големият вътрешен орган и тежи от 1,2 до 1,5 кг при възрастните. Най-важните негови функции са разрушаване на токсичните вещества, отделяне на жлъчния сок, синтез на многото биологичноактивни вещества и поддържане на енергийния баланс в организма.

Профилактика на черен дроб:

 • откажете алкохола, мазните продукти, пърженото и задушеното месо;
 • ограничете употребата на продуктите с голямо съдържание на нишесте – т.е. тези от бяло брашно, както и картофите;
 • не преяждайте, особено преди сън;
 • ограничете употребата и на някои билки – киселец, ревен, спанак, защото те пречат за усвояване на калция и желязото;
 • всекидневно употребявайте млечни продукти, риба и яйца;
 • пийте всеки ден ментова настойка – 2 чаени лъжички от билката се заливат с чаша гореща вода;
 • пийте не по-малко от 2 литра вода на ден на глътки. Вместо вода можете да си приготвите билков чай от жълт кантарион, бабини зъби, глухарче и ягодови листа;

Бъбреците са двоен орган на отделителната система. Основната им функция е да отделят от организма водата и водоразтворимите вещества. Свързани са с поддържане постоянството на обема и състава на вътрешната среда. Освен това участват в процесите на метаболизма, изпълняват ендокринна функция и вземат участие в синтеза на хормоните. 

Бъбречнокаменна болест е състояние, при което се образуват камъни в бъбреците, пикочните канали и пикочния мехур. Причините са: хронични заболявания на стомашно-чревния тракт; остеопороза и други болести на костите; недостиг на витамини, особено витамин D; употреба на твърда вода с високо съдържание на соли. Симптомите включват: болки в кръста, които се засилват при физическо натоварване или щом камъчето попадне в пикочния канал (болката се разпростира и към слабините, половите органи, краката); бъбречна колика; болки при уриниране, учестено уриниране; кръв в урината; помътняване на урината; повишена температура, високо кръвно, отоци.

Профилактика на бъбреци:

 • придържане към диета, която е в зависимост от вида камъни в бъбреците;
 • отказване от алкохола и пушенето;
 • увеличаване на двигателната и физическа активност;
 • поддържане на краката и кръста винаги на топло.

Едно уникално помощно средство в тези процеси за бъбреците и черния дроб е билето за Бъбреци и черен дроб. Неговите съставки са следните:

Tribulus terrestris (бабини зъби) е едногодишно растение, което се среща в Южна Европа, части от Западна Азия и в Китай. Плодовете му са популярни в китайската медицина (за лечението на очни проблеми, отоци, високо кръвно налягане, сърдечни болести) и в индийската аюрведическа медицина (при импотентност, слаб апетит, сърдечни болести, жълтеница и болки в кръста). Коренът и плодът имат най-високо съдържание на активни съставки.

Билката бабини зъби има глобално влияние върху целия организъм. Изследванията показват, че количеството на активната му съставка протодиосцин е най-голямо в растенията на територията на България, Турция и Македония. Намира се край пътища, по песъчливи и каменисти места. Бере се през месеците юли до септември, в момента на цъфтеж и преди разпукването на плодовете.

Основни активни съставки на бабините зъби са сапонините, като най-главен е протодиосцинът. Билката съдържа и висока концентрация на витамин С, която определя силното й антиоксидантно свойство. Полуживотът на активните сапонини трае 8 часа и затова препорачителната дневна доза на прием е три пъти дневно.

Билката притежава следните уникални въздействия върху организма…

Успокояващо действие – действа директно върху централната и вегетативната нервна система, като стабилизира хормоналния баланс на организма. По този начин премахва раздразнителност, нервност, умора и отпадналост.

Усилва половата активност (либидото) – по напълно естествен начин билката стимулира производството на лутенизиращия хормон (LH), който пък увеличава производството на мъжкия полов хормон тестостерон при мъжете. Това като ефект повишава либидото, удължава ерекцията и сексуалната издръжливост е подсилена. При жените стимулира производството на женския полов хормон естроген, който повишава либидото и лекува безплодие. Естрогенът при жените действа балансиращо по време на менопауза и болезнен цикъл.

Подпомага растежа на мускулите и по-бързото възстановяване след тежка физическа активност – сапоните в билката бабини зъби са още наричани и стероидни сапонини. Тези техни качества са познати на спортистите, защото се твърди, че преди години златните медали за българските щангисти се дължат и частично на приема на тази билка. Бабините зъби са мощен природен стероид. Ценена е от доста спортисти, защото при редовна употреба води до нарастване на мускулната маса. Тя увеличава по естествен начин мускулатурата, без да има негативните странични ефекти на синтетичните стероиди.

Изчиства холестероловите плаки – бабини зъби има способността да балансира мастната обмяна в организма, като редуцира лошия холестерол и триглицеридите в кръвта. Това спомага за сърдечното здраве на организма.

Диуретичен ефект – редовната консумация има и слабителен ефект, което допринася и за балансирането на стомашно-чревния тракт.

Тонизира и стимулира имунната система по време на грип и настинки, което я прави изключително ефективна при възпаления.

Agropyrum repens (пирей, троскот) съдържа етерично масло, манит, полизахарида тритицин, глюкованилин, агропирен, белтъчни вещества, мазнини, етерично масло, витамин C, провитамин A, тиамин (витамин B1), инозит, инулин, левулоза, горчиви вещества, 10{2375ac5fa18684d6990f920282ea1693fc2dd25c655ed2289696c6e5cd962d4a} слузни вещества, малко количество сапонини, млечна киселина, клей, киселинни малати, минерали – хром, желязо, магнезий, кобалт, силиций, фосфор, цинк и калий, около 3{2375ac5fa18684d6990f920282ea1693fc2dd25c655ed2289696c6e5cd962d4a} фруктоза, ванилин, 10{2375ac5fa18684d6990f920282ea1693fc2dd25c655ed2289696c6e5cd962d4a} гумоподобно, съдържащо азот вещество, D-фруктоза, органични киселини и др. Името Agropirum идва от гръцките думи agros (нива) и pyros (пшеница) или дива пшеница. Когато кучетата имат стомашни болки, обикновено търсят листата на пирей, откъдето идва и другото му име “кучешка трева”. Често лечебните му качества са подценявани. Пиреят наподобява пшеницата, поради дългите си плоски листа, достигащи до около 40см дължина, като има силно развита коренова система. Поради това е изключително трудно да бъде изкоренено, но именно корените представляват използваемата лековита част. Препоръчително е да се събира рано напролет или през есента.

Троскотът има отхрачващо, противовъзпалително, диуретично, слабително и успокояващо действие. Те се дължат на сапонините и етеричното масло на пирея. Помагат и при песъчинки в бъбреците, цистит, възпаление на стомашния тракт.

Цирозен черен дроб и жълтеница се повлияват изключително добре от сок от корени на пирей, богат на изонит (витамин B8), на минерали и витамини. Дори и без да има определена причина за консумация, самият сок действа тонизиращо. Като добавка инулинът в пирея стимулира допълнително въздействието върху черния дроб. Има и прочистващо действие от токсини, заради диуретичния си ефект.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart