Женско биле (сладък корен) – пренебрегваната билка с много ползи!

Коренът от женско биле или наричан още сладък корен може би е една от най-пренебрегваните билки що се отнася до лечебните й свойства. Това наподобяващо дърво растение може да достигне до над два метра височина, има зелени листа и както жълти, така и лилави цветове.

Самият корен е използван още от различни древни култури заради лечебните му свойства да лекува множество здравословни проблеми. Ето само няколко от нещата, които коренът от женско биле прави за човешкото здраве.

ПМС и менопауза

Билката женско биле съдържа съединения, наречени фитоестрогени, които се счита че облекчават симптомите, свързвани, както с ПМС, така и с менопаузата. Фитоестрогените имат естрогенен ефект върху тялото като помагат за уравновесяване нивата на хормоните и снижават симптоми като раздразнителност, горещи вълни, подуване, крампи и други.

Отслабване

Според Медицинския център на Университета на Мериленд, екстрактът от корен от женско биле помага за свалянето на килограмите. 15 души взимали по 3.5 грама ежедневно в продължение на два месеца и изпитали снижение на масата на телесните си мазнини, а взималите по 900 мг масло от флаваноиди от билката женско биле за осем седмици снижили масата на телесните си мазнини, индекса на телесната маса и теглото си. Необходими са още изследвания за определяне на точния механизъм за постигането на тези резултати, но перспективите са обещаващи.

Храносмилателни смущения

Женското биле отдавна се използва за лечението на проблеми с храносмилането. Билката има способността да успокоява възпалението и раздразването на стомаха и чревната лигавица и може да предотвратява язви като подсилва образуването на слуз в стомаха.

Дихателни проблеми

Друга традиционна употреба на корена от женско биле е лечението на кашлици, настинки и симптоми на астма. Способностите на билката да произвежда слуз води до по-нелепкав вид слуз в бронхиалните пътища, което означава, че тази слуз по-лесно се изхвърля. И няколко сиропи за кашлица и таблетки за смучене съдържат екстракт от женско биле.

Фибромиалгия и симптоми на синдрома на хроничната умора

Съединението гликиризин е ключов компонент, допринасящ за лечебните способности на билката. Гликиризинът се смята, че подсилва дейността на кортизола в тялото, която повишава нивата на енергия и снижава реакциите на тялото при стрес, които са симптоми както на фибромиалгия, така и на синдрома на хроничната умора.

Здрав черен дроб

Женското биле успокоява възпалението на черния дроб, което се свързва със заболявания като хепатит. Билката също се бори с херпес симплекс, който причинява възпаления при настинки, както и с болезненото заболяване херпес зостер. Билката предоставя мощни антиоксиданти на черния дроб и така спомага поддържането на здравето и функционирането на този жизнено важен орган.

Кожни заболявания

Според Медицинския център на Мерилендския университет, гел от женско биле, нанасян върху кожата е ефикасен за лечението на сърбежи, зачервяване и отичане на кожата. Нанасян локално, той може също така да облекчава симптомите на екзема и псориазис, както и да лекува изгаряния.

Облекчаване на главоболието

Женското биле има действие, подобно на това на аспирина и може да се използва за лечението на главоболие, както и спомага за свалянето на температурата.Билката може също така да намалява симптомите на сенна хрема, конюнктивит, алергичен ринит и бронхиална астма, тъй като има противоалергично действие също така.

Депресия

Глициризиновата киселина, съдържаща се в женското биле помага за поддържането на правилната функция на надбъбречната жлеза, която е ключова за балансирането на хормона на стреса кортизол. Когато този хормон е в ниски нива, това често води до умора, безпокойство, меланхолия и други симптоми на депресията. Женското биле спомага за поддържането на нивата на тези важен хормон под контрол.

Източник: https://zdravivsekiden.com/koren-ot-jensko-bile-9-lechebni-svoistva/

Продукти Народно биле с женско биле:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart