Колаген – същност, функции, естествени източници

Колагенът е най-изобилният протеин в организма. Той изпълнява множество функции, включително подпомага кожната структура, грижи се за здравето на червата, подобрява ставната мобилност и спира възпалителните процеси в тялото..

През последните години той придоби популярност като хранителна добавка и съставка в козметични продукти за нокти, коса и кожа.

Въпреки че външното му нанасяне има определен стягащ и подхранващ ефект, вътрешният му прием е най-ефективен и пълноценен за всички съединителни тъкани в тялото. Ето защо днес ви предлагаме 3 лесни рецепти за смутита с добавен колаген. Преди рецептите, нека разгледаме този протеин по-задълбочено.

Какво е колаген

Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото ви, представляващ около една трета от цялостния протеинов състав.

Това е един от основните градивни елементи на костите, кожата, мускулите, сухожилията и ставните връзки. Колагенът се намира и в много други части на тялото, включително кръвоносните съдове, роговицата и зъбите.

Представете си го като „лепило“, което поддържа специфичната структура на всички тези тъкани. Всъщност, думата колаген идва от гръцката дума „kólla“, което означава лепило.

Специфични функции на колагена в тялото

Има поне 16 вида колаген. Четирите основни типа са тип I, II, III и IV. Ето по-подробно четирите основни типа колаген и тяхната роля в тялото ви:

Тип I: Този тип съставлява 90{2375ac5fa18684d6990f920282ea1693fc2dd25c655ed2289696c6e5cd962d4a} от колагена в тялото ви и е изграден от плътно свързани влакна. Той осигурява структура на кожата, костите, сухожилията, фиброзните хрущяли, съединителната тъкан и зъбите.
Тип II: Този тип съдържа по-слабо свързани влакна и се намира в еластичния хрущял, който служи като ставна възглавница и омекотява движенията.
Тип III: Този тип поддържа структурата на мускулите, органите и артериите.
Тип IV: Този тип помага при филтрация и се намира в слоевете на кожата ви.

С напредване на възрастта тялото ви произвежда все по-малко и по-нискокачествен колаген.
Един от видимите признаци на това е в кожата ви, която става по-отпусната и по нея започват да се появяват бръчки. Хрущялът също отслабва с възрастта, както и костната плътност, а чревното здраве значително се променя с напредване на годините.

Хранителни вещества, които увеличават производството на колаген

Синтезът на колаген действително започва от проколаген.

Вашето тяло прави проколаген, като комбинира две аминокиселини: глицин и пролин. Този процес използва витамин С. Ето защо дефицитът на този антиоксидант може да окаже съществено значение върху ставното и кожно здраве.

Можете да подпомогнете естественият синтез на колаген, като си набавяте следните хранителни вещества:

  • Витамин С – Големи количества се намират в цитрусовите плодове, лютите чушки и ягодите;
  • Пролин – Големи количества се срещат в яйчните белтъци, пшеничните зародиши, млечните продукти, зелето, аспержите и гъбите;
  • Глицин – Големи количества се срещат в свинска кожа, пилешка кожа и желатина, но глицинът се намира и в различни храни, съдържащи протеини;
  • Мед – Големи количества се намират в органичните меса, сусамовите семена, какаото на прах, кашуто и лещата

Освен това тялото, ви се нуждае от висококачествен протеин, който съдържа аминокиселините, необходими за производството на нови протеини. Месо, особено птиче, морски дарове, млечни продукти, бобови растения и тофу са отлични източници на аминокиселини.

Вещества, които пречат на колагеновия синтез

Има определени хранителни вещества и ежедневни навици, които възпират синтеза на колаген от тялото. Най-съществените сред тях са:

  • Захар и рафинирани въглехидрати – Захарта пречи на способността на колагена да се възстановява в тъканите. Минимизирайте консумацията на добавена захар и рафинирани въглехидрати;
  • Твърде много слънчево излагане – Ултравиолетовото лъчение може да намали производството на колаген. Избягвайте прекомерното излагане на слънце
  • Тютюнопушене – Пушенето намалява производството на колаген. Това може да влоши зарастването на рани и да доведе до появата на бръчки

Естествени хранителни източници

Колагенът се намира в съединителните тъкани на животинските храни. Например, той се намира в големи количества в пилешка и свинска кожа.

Един особено богат източник на протеина е костният бульон, който се получава чрез варене на костите на различни животни. За най-богат на колаген се смята телешкия бульон.

В медицинските храни обаче, има дебат дали консумацията на богати на колаген храни всъщност увеличава нивата на протеина тялото ви. Когато ядете протеин, той се разгражда на аминокиселини и след това отново се сглобява, така че колагенът, който ядете, няма да достигне до тъканите ви, така както е бил първоначално приет.

Поради тази причина много лекари, които практикуват функционална медицина препоръчват прием на качествена добавка с колаген на праб.

Предимства на хидролизирания колаген

Колагенът на прах е известен още като хидролизиран колаген. За получаването му суровината преминава през специфична обработка – хидролиза. Така животинската маса се трансформира в къси пептидни връзки, които са с висока бионаличност и лесно могат да се разградят до основните си аминокиселини.

През последните години са направени множество изследвания, относно ползите от хидролизирания колаген. Резултатите от тях са:

Изследване през 2019 г. сред група мъже показва, че комбинация от колаген пептидни добавки и силови тренировки увеличават мускулната маса повече от използваното плацебо

Изследване на животни през 2017 г. разглежда ефектите от даването на добавки с колаген на мишки с посттравматичен остеоартрит (PTOA). Резултатите показват, че добавките имат защитна роля при появата и развитието на болестта.

Изследване от 2019 г. сред група жени, които са приемали хранителна добавка с колаген на прах, показа подобрения във външния вид и еластичността на кожата.

Източник: https://kolagenstore.bg/3-lesni-smutita-s-kolagen/

Продукти Народно биле със съдържание на хидролизиран колаген:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart