Разширените вени – проблемът, причините, решението…

Кой страда от разширени вени?

Варикозата или както сме свикнали да казваме – разширени вени, е болест на вените, при която те се променят по форма, вид и размер. Дълги години заболяването е считано за присъщо на възрастните хора. Факт е обаче, че от него страдат и младите, дори тези на по двайсет години.

Къде се развиват?
Болестта е способна да се развие където и да е във венозната система, но най-вече се случва в краката. Когато човек стои изправен, кръвта от долните крайници не трябва да престоява, а да се придвижи нагоре, за да стигне до сърцето. Щом цикълът се затрудни, около венозните клапи се сформират съсиреци, които не спират да растат. Резултатът е затлачване и разпъване на вените.
Тръгват мъчнотии и страдания в долните крайници, приличащи на тежест, парене, болки, подуване, крампи. Забелязват се възпаления на кожата, изникват рани, които отказват да зараснат.

Разширени вени и спукани капиляри
Разширените вени са надути кръвоносни съдове. Спуканите капиляри са малки, те също са кръвоносни съдове, но тяхната структура е развалена и това се забелязва с просто око.
За разширените вени се знае, че се предават по наследство.

Нормалното циркулиране на кръвта е възможно да се наруши и от наднормено тегло, както и при бременност и хормонални разстройства.
Наследственост се наблюдава и при спуканите капиляри. Те са в състояние да се проявят при продължително стоене на слънце, след прекаляване с алкохол и цигари. Има препарати, които са способни да отслабят стените на капилярите. Риск е наличен и за жени по време на бременност.

Разширени вени и изтръпване на краката
Щом краката започнат да изтръпват, последното нещо, което всеки предполага, са разширени вени. Само, че то е напълно достоверно и в действителност се случва постоянно.
Стъпка след стъпка изтръпването преминава в крампи – мускулни схващания, които предпочитат да се изявяват нощем по време на спане. Следват мъчителни схващания на пръстите на краката и очевидни отпечатъци от разширени капиляри.

Вътрешни разширени вени
Те не са по-различни от другите, обикновените разширени вени. И поводите за възникването им, както и самото им сформиране, също са идентични. Разликата се свежда до това, че вътрешните вени остават невидими за дълго. Това носи сериозни вреди, тъй като тяхното диагностициране се случва на късен етап, когато вече има усложнения.
Симптоматиката върви бавно и поетапно и много зависи от стадия на заболяването. Деформацията започва по вътрешните стени на съдовете и лошото е, че това не се забелязва. Видимо няма никакви изменения.

Стадии на разширени вени
Според международната класификация, болестта преминава през шест стадия. През първия стадий всичко е измамно спокойно – няма видими поражения, оплакванията са по-общи като: тежест в краката и мравучкане. Разширените вени се показват през втория стадий.
През следващия стадий, започва отичането и се уедрява диаметърът на разширените вени. От там нататък следват застрашаващите форми на венозна болест. В четвърти стадий краката се надуват. Кожните страдания атакуват в пети стадий, когато са възможни и екземи. В последния, шести стадий се отварят рани по краката.

Причини за появата на разширени вени
Вените имат еластична структура, която губят с напредване на времето, отпускат се и се разтягат. Клапите им също отслабват, в даден момент не издържат и започват да изпускат кръв обратно, в противоположната посока. Натрупаната кръв се застоява и уголемява вените – те стават варикозни. Заради липсата на кислород, цветът им е синкав.
Най-разпространените причини за варикозни вени са обремененост в семейството, заседнал начин на живот, бременност. Заболяването може да се дължи на натрупани излишни килограми и на обездвижване.
Свръхнатоварването на краката с някаква физическа дейност, също е противопоказно. Причината може да е скрита и в туморни образувания в коремната област.
Ето какво още провокира образуването на разширени вени:

Възрастта
Допустимо е с натрупване на годините да се появят разширени вени. Стареенето е обвързано с изменения в кръвоносните съдове – стените им стават по-слаби и губят своята плътност и здравина.

Заболявания
Много други възпалителни процеси, протичащи в организма, са способни да наложат промени във венозната система. Съпътстващи болести могат да попречат на правилното движение на кръвта и да причинят фатални запушвания.

Облеклото
Тесни панталони, прилепнали чорапи и всякакви пристегнати аксесоари могат да изглеждат впечатляващо и секси, но могат и да са опасни. Ако спират или затрудняват притока на кръв по краката, едва ли са добър избор. Компромисът нека не бъде за сметка на здравето.

Обувките
При избор на обувки, те трябва да бъдат удобни за ходене, да не натрупват умора и да не стягат краката. В никакъв случай те не трябва да пречат на нормалното кръвоснабдяване през венозната система.

Начинът на живот
Истината е в балансираното хранене и подходящото за възрастта движение. В ежедневното меню трябва да присъстват пресни плодове и зеленчуци, полезни бобови растения, много риба. Те трябва да заместят мазните храни, които втвърдяват кръвоносните съдове.

Природно лечение на разширени вени
Успех в борбата с венозната недостатъчност се постига, когато лечението е съобразено с индивидуалните характеристики на пациента – възраст, двигателни навици, хранителен режим, степен на развитие на болестта. В практиката се използват разни средства:

Билки
Билките за пиене или компреси, които се предписват при разширени вени са такива, които имат стягащ и противовъзпалителен ефект. С добро повлияване са: невен, глог, арника, жълт кантарион, див кестен, дъб, къпина, леска. Гинко билоба е успешен стимулатор на кръвообращението.

Масажи
Едно от най-ефективните средства за спасение от разширени вени са масажите. Ако вече има налична варикоза, масажът е по преценка на нуждаещия се. При мънички разширени вени и липса на болка при натиск, процедурата е подходяща.

Физически упражнения
Упражненията за крака са крайно полезни и нужни за поддържане на мускулния тонус. Ходенето пеша винаги, когато е възможно, също е изключително подходящо. На помощ идват и леките спортове като плуване, водна гимнастика и каране на колело.

Източник: https://366.bg/blog/razshireni-veni-simptomi-i-lechenie/

Натурални продукти на Народно биле, ефективни при разширени вени:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart