Ехинацеята – вълшебно биле на индианците

Наричат ехинацея “билката на индианците”. Тя е многогодишно растение от семейство Сложноцветни. В рода Ехинацея влизат девет вида растения, най-популярен от които е Echinacea Purpurea.
Растението е родом от Северна Америка и е донесено в Европа след колонизацията. В американските степи то е било едно от най-популярните лечебни растения в традиционната индианска медицина. Сега то се отглежда целенасочено и има широка популярност в целия свят.
Привържениците на билколечението я познават като полезно растение, което се прилага успешно при първите симптоми на настинка и грип.
Растението е многогодишно тревисто и произхожда от Северна Америка. Само три от познатите общо девет вида притежават лечебни качества. Затова е добре билката да се закупи от специализиран магазин или дрогерия.
Ехинацея съдържа богат набор от активни вещества, сред които: полизахариди, флавоноиди, етерични масла, производни на кофеинова киселина, изобутиламиди и цикорна киселина, бетаин, кариофилен, ехинацин, ехинакозид, флавоноиди, инулин, танини, белтъчини, витамини А, С и Е и други.

img_0137 768x511

Екстракти от корена и цъфтящите върхове действат като увеличават броя на белите кръвни клетки и активират макрофагите – специализирани клетки, които циркулират в кръвта с цел откриване и неутрализиране на вируси, бактерии или други чужди елементи, попаднали в кръвта. Друг установен ефект на екстракт ехинацея е повишаване нивата на пропердин – протеин, който се бори с бактерии и вируси.
Цветето билка е било добре познато на северноамериканските лечители и шамани, които са го намирали в степните области и са го използвали често в традиционната индианска медицина. След това то добива популярност сред заселниците, а по-късно се разпространява в Европа.
По време на цъфтежа през юли и август красивото растение се обагря с конусовидни розово-пурпурни и бели едри цветове, които наподобяват формата на маргаритки. Във фитотерапията се използват стъблата, цветовете и корените на ехинацеята.
Изследвания на Кралския колеж по медицина на Великобритания показват, че ехинацеята е единствената алтернатива на лекарствата, препоръчвана от лекарите при начални изяви на простудни заболявания. Екстракт от цветето успешно се използва при поява на болки в гърлото и нов възпалителен процес.
Въпреки противоречивите мнения на специалисти, резултатите от последни проучвания доказват по безспорен начин ползите от приема на ехинацея.
Доказателство за мощното действие на лековитото растение е фактът, че то е било използвано от индианците като противодействащо средство срещу отровата на змии. Ехинацеята е способна да неутрализира дори смъртоносна змийската отрова, благодарение на силните си антиоксидантни съставки.
Билката с красиви розови цветчета, която напомня повече на маргаритка, не само повишава силите на тялото да се възпротивява срещу вирусите и инфекциите, но и има силно пречистващо действие върху кръвта и лимфата. Именно застоя на кръвта и складирането на отпадни вещества водят до куп здравословни проблеми.
Ехинацея не само подсилва имунитета, но и го изгражда при пациенти, при които той липсва. При тези от Вас, при които има нарушение в дейността му, билката пречиства кръвта и това прави организма по-устойчив на атакуващите го инфекции.
Доказано е, че тази билка има не само антивирусно въздействие, но и още едно друго въздействие, за което по-рядко се говори – скъсява времето за излекуване.
Ако вече Ви е повалил грип, доверете се на ехинацея. Тя не само ще облекчи симптомите на запушен нос, хрема и кашлица, но и е безценен помощник за Вас за по-бързо справяне с инфекцията. Доказано е, че приемът на тази билка скъсява наполовина време, за което протича болестта (грип, настинка).
Редовният прием на това уникално чудо на природата намалява вероятността от развитието на синузит с цели 86{2375ac5fa18684d6990f920282ea1693fc2dd25c655ed2289696c6e5cd962d4a}.

Ехинацея може да се окаже вашия лек ако страдате от цистит, главоболие, чести възпаления в ушите, гингивит, неприятни гнойни пъпки. Ефектът от приложението й е поразителен и при рани, възпаления и изгаряния по кожата.
Ехинацеята се използва за лечение на хронично възпаление на яйчниците, хроничен простатит, бронхит.
Мощното лечебно действие на тази билка се обуславя от няколко рядко срещани химични съединения в природата, които влизат в състава й. Нейните качества все още не са добре проучени и вероятно тяхното въздействие е по-широкоспектърно.
Силното положително влияние върху имунната система прави ехинацея и една от полезните билки, които могат да предпазват от развитие на рак. Полизахаридите в билката стимулират имунните клетки – макрофагите, да произвеждат химикал, който унищожава клетките на туморите.
Доказано е и противотуморното действие на корените на ехинацея. Преди да започнете да приемате ехинацея обаче е най-добре да се консултирате с лекар, запознат с ефектите на билката, тъй като понякога тя може да възпрепятства усвояването на някое лекарство.
Освен като чай, ехинацея се приема под формата на сок, мехлем и тинктура!

Източник: https://smediaroom.com/health/ehinaceya-vlsheben-dar-ot-prirodata/

Продукти Народно биле с ехинацея:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart