Химични свойства и употреба на облепихата!

Природата е събрала във всяка капка на златната ягодоплодна облепиха много витамини и хранителни вещества, които оказват влияние върху цялото здравословно състояние на човешкия организъм.

Облепихата е една от няколкото известни супер-храни. Защо тези малки плодчета са станали толкова известни? Причината е в това, че след като били изследвани лабораторно, за да се установи състава им, се оказва, че те съдържат едновременно множество разнообразни витамини, полезни киселини, етерично масло и са един от рекордьорите по съдържание на витамин С. Другата изненада е, че формулата на витамин С в облепихата е устойчива дори при високи температури. Тоест дори да сварите облепихата, тя ще запази своите ценни качества.

Съдържание и химични свойства на облепиха

Явно, че майката природа се е погрижила за нас, като е „капсулирала” в тези малки оранжеви плодчета необходимите ни за живот витамини. Тези витамини са особенно ценни в северните страни, където това растение е често срещано. Облепихата съдържа 400 до 1200 мг витамин С на 100 гр плодове / аскорбинова киселина/, провитамин А / каротин/, витамините B1, B2, PP, флавоноиди – които са известни антиоксиданти  и  забавят стареенето на клетките. А също много други полезни органични киселини, полинаситени киселини, ценно етерично масло, ценната Омега 7 мастна киселина.

Поради силното си витаминизиращо и антиоксидантно действие, тя се приема широко като храна, а също така е една от основните козметични съставки в съвременните натурални козметични средства. Облепихата стяга, забавя стареенето, храни с минерали и масло кожата.

Употреба и начин на приложение на облепиха

Това супер-плодче бива наричано още морски зърнастец или царска ягода. То е леко кисело на вкус, поради съдържащия се в него витамин С и други полезни киселини. Може да се приема, като се добавя сушено например в сутрешното мюсли по 1 пълна супена лъжица. Може да се прави чай, компот, сладко от сушените плодове, атъй като в България засега не се предлагат сурови. А и в сушената облепиха се запазват ценните качества и вещества.

В народната медицина облепихата се използва при лечение и профилактика на много заболявания. Показания за използването на морски зърнастец има при авитаминози, отслабен имунитет, изгаряния, рани, язви по кожата и по лигавиците,  язва на стомаха и дуоденална язва. Заболявания на гърлото и хранопровода, кожни заболявания, атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, неврологични заболявания, чернодробни заболявания, намаляване на потентността при мъжете.

Какво представлява облепиха

Този магически храст със сигурност заслужава нашето внимание. Неговите плодове, листа и кора съдържат огромно количество ценни хранителни вещества. Зърнастец е уникално растение с широка гама от ценни елементи. Този храст има сребърни листа, които растат до 2.5-3 метра височина. Оранжевите плодове на  зърнастец узряват между края на август и октомври. По това време те съдържат най-голямо количество хранителни вещества.Зърнастец е една от най-старите билки, които човек използва за лечение. В древна Гърция са открити записи на лечебните свойства на този храст. От там идва и самото име на зърнастец-Hippophae, което означава “искрящ кон”. Древните гърци вярвали, че конете, които пасат в района, където се отглежда зърнастец, се справят добре с техните задължения и имат чудесна блестяща козина.

Разпространение на облепиха

На външен вид, зърнастец е бодлив храст със сребро-зелени листа. Произхожда от Североизточна и Централна Азия, където расте в степи, карстови райони и речни долини. Родният дом на това растение са Китай, Кавказ, Монголия, Непал, Индия, както и Сибир. В момента, зърнастец е широко разпространена в цяла Европа. Понастоящем се използва най-често като декоративен храст. Но зърнастец често може да се види и по пътя.

Източник: https://bilki.bg/encyclopedia-bilki/oblepiha-morski-zarnastets-superplodcheto-superhrana.html

Продукти Народно биле със съдържание на чудното масло от облепиха:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart