Изследване и целебни свойства на черния бъз

Черният Бъз или „българският Жен Шен“ се причислява към групата на най-лековитите „суперплодове“. Именно тези плодове носещи латинското наименование (Sambuscus nigra) се използват в медицината от стотици години, като през последния половин век са проведени около 1000 лабораторни изследвания с цел да се разберат и да се докажат лечебните свойства на Черния Бъз. Едни от първите клинични резултати показват положителен ефект от употребата на лечебното растение .Установява се, че има мощен контрол над телесното тегло, заради неговият силен диуретичен ефект. Други резултати от лабораторните изследвания показват силното имуностимулиращо, имуномодулиращо и противовирусно въздействие на бъза. Доказано е, че билката има много силен положителен ефект върху сърдечносъдовата система – подкрепя я много мощно, а също така е известна и неговата противоракова активност.

„Здравоносеща природна аптека“ е бил наричан от индианците, който го използват от векове, заради голямото разнообразие на активни вещества съдържащи се в обвивката, сърцевината и семената на много тъмно оцветените плодове. Самите плодове имат кисело-стипчив вкус и са изключително богати на полифеноли, фибри (разтворими), фитохимикали, витамини, минерали, страшно големи количества витамин C, както и витамини от B група. Притежават изключителни хранителни качества и имат много високо съдържание на биологично активни нутриенти.

черен бъз

Описание: Самият Черен Бъз представлява дърво или силно разклонен храст, достигащи височина до 3 метра, като много рядко се срещат и екземпляри извисяващи се на 9-10 метра и има много добре развита коренова система.
Лечебни свойства притежават всички части на бъза. Корените се използват под формата на отвара, от плодовете се правят настойки, от листата също се приготвя отвара или може да се използват външно, като се налагат под формата на лапи, а от цветовете се правят запарки или чайове.
Плодовете също са много богати на антицианови съединения, подпомагащи за пълното неутрализиране на свободните радикали. Богати са на много ценни микроелементи и витамини и при правилно изсушаване и сухранение, тези витамини се запазват до много голяма степен.

Важно е да знаете, че при брането се събират само тъмноузрелите плодове, които се сушат на сянка и на проветриво място. ВНИМАНИЕ!!! Зелените или неузрелите плодове са отровни!!! При употребата плодовете трябва да са напълно изсушени или да са минали термична обработка.

Пресните плодове лекуват успешно: Хепатит, Язва, използват се при ревматизъм, възпаления на нервите водещи до болки в кръста и ставите. Сокът е много полезен и лековит – използва се при захарна болест и заболявания на бъбреците.
От предварително направени клинични изследвания се е доказало, че полезните им качества са толкова много и са толкова значими, че плодчетата се използват за допълнително средство при лечение на различни видове туморни заболявания.

Източник: https://lubopitko-bg.com/cherenbyz.html

Продукти Народно биле с високо съдържание на черен бъз:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart