Глухарчето – свойства и ползи

Глухарчето е растение, което може да се намери през пролетта и есента. То е богато на хранителни вещества като витамин А, С, желязо и калций. Глухарчето намира приложение като лек за състояния, включително диабет, анемия, подмладяване на кожата, акне и т.н. Консумирането му е свързано и с редица ползи като например:

Глухарчето подобрява здравето на костите

Глухарчето съдържа калций, който е необходим за цялостното здраве на костите. Когато има липса на минерала, се появява слабост и намалена плътност в костите. Растението съдържа също голямо количество антиоксиданти като лутеолин и витамин С. Затова ежедневното му консумиране е от важно значение за здравината на костите.

Глухарчето предотвратява диабета

Сокът от глухарче е идеална напитка за понижаване на повишените нива на кръвната захар. Глухарчето също е природен диуретик, който помага на диабетиците да уринират по-често, което води до изхвърляне на захар от тялото.

Глухарчето помага за загуба на тегло

Зеленото растение предотвратява натрупването на килограми. Това се дължи на факта, че глухарчето е нискокалорично, което го прави идеална съставка в диетата за отслабване.

Глухарчето се бори с раковите клетки

Обилните количества витамин С и лутеолин, които съдържа глухарчето, премахват свободните радикали, които са основна причина за образуването на ракови клетки. Лутеолинът особено блокира туморните клетки и най-вече е ефективен при рак на простата.

Намалява запека

Големите количества диетични фибри в глухарчето са много полезни за храносмилателната система и чревния тракт. Те регулират движението на червата и в резултат се намалява запекът. В допълнение, глухарчето също помага за регулиране на апетита.

Глухарчето предотвратява анемията

Глухарчето съдържа много протеини, желязо и други полезни витамини. Протеинът и витамин В в растението помагат за производството на червени кръвни клетки, а желязото е основен компонент на хемоглобина в кръвта. Хората, страдащи от анемия, може да приемат редовно сок от глухарче.

Глухарчето регулира кръвното налягане

Тъй като глухарчето има диуретични свойства, се повишава производството на урина и в резултат се намалява кръвното налягане без да се причиняват странични ефекти. Фибрите в глухарчето понижават нивата на холестерола, които също регулират кръвното налягане.

Източник: https://www.puls.bg/khranene-c-21/za-zdravi-kosti-glukharche-n-34287

Продукти Народно биле, основани на глухарчето и неговите чудодейни свойства:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart